Stimulanssjukan – Del 1 om ’The Dark age of Technology’

Publicerad av

Det händer saker i nuet som man inte förstår omfattningen av nu och följderna blir tydliga långt senare. Saker som vi ser som helt naturliga delar av livet och har väldigt få kritiska tankar om. Kanske reflekterar vi inte alls över dem och de tillåts ta över våra liv mer och mer. Det uppmuntras av i nästan alla som den rätta vägen att gå – med motiveringen att ”det är framtiden”.

Människans historia går tillbaka flera hundra tusen år, kanske flera miljoner år beroende på vart man börjar räkna. Vårt civilisationsbyggande började cirka 12000 år sen med permanenta boplatser och jordbruk. De senaste seklerna har förändringarna varit som störst med hjälp av industrialiseringen och uppfinnandet av datorn.

Under 100 000 tusentals år var livet för människan en kamp för överlevnad. En kamp för att hitta mat, och den mat man hittade åt man. Men samhället har förändrats. Tidigare dog fler människor av svält medans nu så dör för första gången i historien fler av överviktsrelaterade sjukdomar. Tillgängligheten till kalorier har ökat enormt samtidigt som vår mänskliga biologi är samma.

En minst lika stor förändring är den massiva stimulansen vi har tillgång till idag. I princip alla – från barn till vuxna spenderar morgon till kväll framför en skärm! Även jag sitter framför en just nu. Så fort de vaknar så tittar vi mobilen ”måste se vad som har hänt under natten”. Detta fortsätter under hela dagen. Även när människor träffar andra människor så är mobilens plingande och den där härliga vibrationen det som prioriteras! Mobilen läggs demonstrativt upp på bordet. Både för att den ska vara lättillgänglig men också att visa att den har företräde.

Till och med när människor tittar på film eller tv där hemma så tittar de även på mobilen – samtidigt.

Vi lever allt mer av våra liv på sociala medier. Man har lagt till ett ord – ordet social – för att få det att låta som man är social när man sitter framför skärmen. När verkligheten istället är att skärmen ofta blir en mur mot sociala relationer och hindrar normala interaktioner med personer i vår närhet. ”Sociala” medier blir ibland en blockering för att ta sig ut och göra andra saker i livet och samtidigt en energitjuv som passiviserar människor i vegetabilt tillstånd i soffan.

Denna förändring som pågår i Sverige och nästan hela världen just nu är en exceptionellt snabb kulturell förändring! Den saknar saknar motstycke i mänsklig historia. Hur kommer detta påverka vår utveckling, vår kultur, vår självbild, våra möjligheter att utvecklas som civilisation? Kommer människor bli smartare eller dummare? Kommer skärmen eller kompetens att förstå ”internet” saker vara en nödvändig del av utvecklingen för en möjlig framtid där teknologi integreras direkt med människan? Det är nog allafall vad vi vill övertyga oss själva om. ”Att vi följer med i teknologin”, ”håller oss uppdaterade” eller ”är sociala”.

Men kanske är det tvärt om. Vi förstår inte ens vad vi som händer. Vad det gör med oss. Det hela känns för bra. Den där sköna känslan att vara ständigt uppkopplad. Alltid ha tillgång till tiktok, youtube, facebook och messenger bland annat. Alltid kunna scrolla några sekunder i flödet.. *Pling*, *bzz*. Dopamin. Något vi inte kan vara utan längre. Stimulans-kickarna. Som en drog.

Och det är precis vad det är. En drog. Varken du eller jag är supermänniskor som är fria från beroende, vi kan blir beroende av stimulanser oavsett om det är opium, alkohol eller spelautomater.

Vi är stimulanssjuka. Alla. Vi är helt nerknarkade.

Får vi inte tillgång till mobilen ”när vi vill” (helatiden) så får vi abstinens. Tar du bort paddan från barnet så blir det katastrof. Folk kör ibland bil samtidigt som de scrollar på facebook.

Människan befinner sig nu i den kulturella eran: ’The Dark age of Technology’. En period i människans historia när lyriskt anpassade hela våra liv efter att söka stimulanskickar.

Jag kan ha fel. Men om jag har rätt så kommer detta leda till samma problematik som andra beroendesjukdomar, där missbrukaren hela tiden kräver större dos för att fortsätta vara stimulerad. Där allt utanför drogen blir grått och tråkigt och det blir svårare och svårare att motivera en själv att gå upp från sängen, gå till jobbet eller träffa riktiga människor. Att läsa en bok är bara att glömma, att lära barnen att läsa också.

Hur ska man kunna motivera en ung person att påbörja en längre utbildning när det kräver koncentration som personen inte har? Anpassa utbildningen till att innefatta roliga sketcher i 20 sekunders format och ladda upp på youtube?

Kanske är en framtida nödvändig lösning internetransonering? Avhållsamhet? ”Anonymous socialmedius”. Eller att man hindrar barn att använda mobiler och paddor. Kanske är det för sent att göra nått åt detta nu. Mycket av våra liv och även tillgång till samhällets funktioner är online. Men det är inte alla problem.

I del 2 av ’The Dark age of Technology’ kommer jag berätta mer om problemen med digital dejting och vad som händer med samhället när människor blir utan partner och det blir svårt för människor att bilda familj.

Jonas Wahlin, Oberoende skribent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *