Berättelsen om apelsinerna

Publicerad av

En mörk oktoberdag träffades politikerna Anki, Steffi och Yva och pratade om Apelsiner.

Apelsiner är ju bra, säger Anki. Både gott och nyttigt med c-vitamin, inflikar Steffi, och det behövs ju i mörka Sverige, c-vitamin alltså. Apelsiner är nått som alla borde äta mer av.

Men priserna, är inte de alldeles för höga? Säger Yva. Ja, till och med jättehöga. Folket har inte råd att äta så många, bara de rika. Hmm, säger Steffi, ja du har en poäng, vad ska vi göra åt det då?

Så de satt ner en stund i soffan och kliade sig i skägget, plötsligt utropade Anki som var den ekonomiskt kunniga av dem: Jag har en idé! Vi bestämmer att apelsiner får kosta max 1 kr kilot! Alla var först tysta, sen tittade de på varandra och skrek i kör: Vilken bra idé!! Och vem stiftar lagar? Ja det är ju vi, bästaste gänget!

Steffi, Anki och Yva var överens och saken röstades snabbt igenom i Riksdagen dagen efter, ingen var emot, man är ju inte apelsinofob!. 1 november skulle den nya lagen gälla. Mataffärerna och importörerna var lite förbryllade, javisst det är ju bra att folk äter mer frukt och grönt, men hur kan vi sälja apelsiner så billigt, tänkte de. Men vi får se, kanske kan man omförhandla och få billigare. Vi säljer av det vi har i lager så länge.

Och sålde apelsiner gjorde de, folk kom direkt efter jobbet och tog så mycket de kunde bära! Oftast 20kg per person, det blir ju bara 20kr plus en påse för 7kr! Politikerna var mycket nöjda när de tittade på Nyheterna i soffan på Strömgatan 18 och såg hur mycket frukt folket köpte! Ett bra politiskt beslut, sa de, och klappade varandra på axlarna och sig själva på magen, samtidigt.

Steffi tänkte i smyg att hen hoppades detta skulle leda till att hen köpte mindre choklad, men vågade inte berätta för Anki att det var därför hen tyckte det var ett bra förslag.

Dagen efter så kommer kunderna till butiken hungriga för mer apelsiner! Men när de kommit in i butikerna upptäcker till sin bestörtning att hyllorna är tomma! Ursäkta.. Uuuursäkta! Vart är apelsinerna? vi vill köpa! Säger de till en stackars prao som råkade stå där. Nej, tyvärr vi har inte kunnat köpa av apelsin-importören, för då skulle de förlora pengar.. svara praon. Va? Svarar kunderna, Men politikerna har ju bestämt att apelsiner ska kosta 1kr kilot! Tyvärr… säger praon som knappt kommit i målbrottet. Kunderna blir upprörda och lyssnar inte mer, istället ringer de till Anki, Javisst, säger Anki, jag och Steffi och Yva ska lösa detta, ja, Steffi säger att det är helt oacceptabelt, javisst, nu på momangen. Helt oacceptabelt, muttrar Steffi och tänker på choklad.

Herregud, nu strejkar matbutikerna eller nått och vägrar göra som vi sagt skriker Anki! Eller så var det nått med apels-in-importör. Vilka monster, inflikar Yva. Vad ska vi göra åt det? säger Steffi med stora hundögon som han får när Anki skriker. Vi får helt enkelt stifta en ny lag som tvingar apelsin-importören att att sälja, det går ju inte annars, säger Anki. Vi kan ju inte stå utan apelsiner, mitt i vintern och allt. C-vitamin. Samma dag röstade de igenom ännu en lag som tvingade importören att sälja. Apelsin-importören tänkte Jaha, hur ska då kunna köpa in från min leverantör i utlandet om jag inte kan betala… Men det visste inte politikerna för de hade aldrig haft ett riktigt jobb och knappt gått klart sin slöjd-utbildning.

Dagen efter är fortfarande apelsinhyllorna tomma på matbutikerna. Folk är jättearga och skriker på praon, Vart är mina apelsiner!? Oroligheterna följs av Svt som sänder live. Anki, Steffi och Yva är förvirrade, vi lagstiftade ju om detta igår! Varför följer de inte lagen? Vi skickar ut Apelsin-polisen! Lagbrott!! Skriker Yva. Steffi tar nervöst upp telefonen, vad är det för telefonnummer.. 9,0,0,0,0,0,0,0.. hur många nollor var det nu igen Anki? Nej, avbryter Anki, det är ju bytt nyligen, nu är det 1,2,3,4,5,6 eller nått. Anki går ut i hallen och frågar en av de snälla svartklädda farbröderna utanför om de kan hjälpa dem. Bra jobbat ropar Yva, tänk utanför boxen!

Speciella apelsin-polisen Penrik kommer snabbt ut till mataffären med hans el-skateboard och möts av en upprörd folksamling. Vart är apelsinerna nästan skriker Penrik till butikschefen som vågat sig ut från kontoret nu när polisen är där. Penrik som älskar både apelsiner och är nära vän till Steffi är märkbart upprörd. Importören har inte skickat några….säger butikschefen. Vad säger du, det är ju emot lagen! Skriker Penrik så så saliven sprutar över hela delikatessen. Jag får åka till apelsin-importören och arrestera dem helt enkelt, säger Penrik.

Hos apelsin-importören går det inget bättre. Vi hittar ingen som säljer till ett lägre pris, vi har försökt… säger importören. Inga ursäkter, avbryter Penrik, jag har order från högsta ort att skaffa fram Apelsiner. C-vitamin! Penrik åker med lågt batteri tillbaka till stationen och skriver rapport till Yva.

Yva ska gå till Steffi med informationen och letar efter ett säkert rum där de kan prata när han hör ett slafsande ljud från en garderob, snabbt rycker hen upp dörren! Där sitter Anki och smaskar på en stooor fin apelsin, med hela knät fullt av skal.

Yva är bestört! Anki, vart hittade du de där apelsinerna?! Jag trodde de inte fanns några kvar! säger hen. Anki, med munnen fortfarande full av apelsinbitar, jag köpte dem av en kille på flashback. Vaa!? Svara Yva. Hur mycket kostade de? Bara 200kr styck, säger Anki och sväljer sista biten. Hm, vi får prata om detta med Steffi, säger Yva lite bekymrat. Föresten, har du någon kvar…?

Steffi, Steffi! Anki säger att man kan köpa apelsiner på Flask-backen, vet du nått om det? 200Kr styck kostar de… Va, säger Steffi det är ju rena rövarpriset! Så får det inte gå till, helt oacceptabelt, folk måste ju ha sina Apelsiner, c-vitaminer. Sant, så vad ska vi göra? Frågar Yva. Med lag bygger man grönsakslandet, svara Steffi, som han sett nån säga på tv. Yva funderar en stund, ja, det är en bra idé, vi får helt enkelt stifta en lag så att de som säljer apelsiner för dyrt får sitt straff! Det är viktigt! C-vitaminer. 2 års fängelse, minst. C-vitaminer. Jag håller med säger Anki.

Vintern blir lång och mörk och hälften av Svenska befolkningen dör av c-vitamin brist. Vi har varit naiva säger Steffi i hans vårtal på medborgarsplatsen framför ett fåtal halvdöda åhörare.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning på stålmannen nivå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *