Det minst dåliga alternativet – Del 2 om Kriget i Ukraina

Publicerad av

Detta är andra delen om om kriget i Ukraina. I första delen har vi gått igenom skälen till att det är ett krig från början. Idag går vi igenom hur man kan avsluta det och ännu viktigare hur man inte kan avsluta det.

Vi börjar med det viktigaste – hur man inte avslutar kriget. Det kan verka lockande att försöka avsluta kriget nu direkt med ett vapenstillestånd eller fredsförhandlingar. Då får man både ett slut på dödandet som man anser är hemskt och avskyvärt samt förhoppningen om att det stoppar ytterligare konflikter i området.

Och ja, dödandet är hemskt och avskyvärt, samt ett högt pris för att betala oavsett land. Men ibland är alternativet sämre – även om det i detta fallet bara finns dåliga alternativ. Det är verkligheten och ju snabbare man accepterar och anpassar sig till den desto lättare blir det att hitta faktiska lösningar.

En varaktig fred, som är min målsättning med denna 3-dels plan kan inte uppnås när vardera sida vill fortsätta kriga. Även om bara en sida vill fortsätta så kan inte fred uppnås då det tvingar den andra sidan att försvara sig, alternativt att ge upp men det skulle ha andra konsekvenser. Dessa beskrivs utifrån Ukrainas perspektiv i del 1 om Kriget.

Att ge upp för Ryssland är heller inte ett alternativ nu. Detta är Putins krig i Ukraina, han har investerat både sitt politiska kapital och sin heder på en vinst. Hans målsättning är inte att erövra delar av Ukraina utan hela landet. Allt annat än hela Ukraina under Rysk kontroll skulle ses som ett misslyckande. Både med tanke på Putins egna målsättningar samt den uppoffring ryska folket och ryska ekonomin har gjort. Oavsett om Putin byts ut till en ny diktator skulle en delvis vinst ses som en delvis förlust av folket och de skulle kräva en rättvis hämnd – med andra ord en ytterligare invasion.

Det finns en stor chans att Putin underskattade Ukrainas nationella stolthet och försvarsvilja när han morgonen den 24:e februari 2022 beordrade den fullskalig invasionen. Att det var en för stor tugga att svälja. Men han har under dessa 2 år anpassat Ryssland för att slutligen kunna ta hela landet om han lyckas krossa Ukraina militärt.

Ukraina vet man att Ryssland aldrig kommer nöja sig med delar, Putin kommer fortsätta sitt krig till slutet med alla medel. Han är villig att göra vad som helst. En total fixering.

Det får man ha i bakhuvudet!

Det som gör Putin farlig är inte att hans militär, vapenteknologi eller i hans perspektiv de bästa strategierna. Det som gör honom farlig är att han är isolerad av ja-sägare som inte berättar hela sanningen för honom samtidigt som han har total avsaknad av respekt för mänskligt liv. Putin är villig att offra allt och alla för mer makt! Han har i vid varje militär motgång valt att istället för att backa istället valt att öka insatserna. Nu går han ALL-IN med Ryska samhällets omställning till krigsindustri.

Därför finns det heller inget alternativ för Ukraina att acceptera att Ryssland ockuperar en endaste liten del av Ukraina. Det skulle Putin se som ett bevis för att hans krigsstrategi fungerar och uppmuntra till ytterligare angrepp. Zelenskyj och det Ukrainska folket vill heller inte avsluta kriget, eftersom de tror att de kan ta tillbaka de ockuperade områdena. Båda sidor är övertygade om att de kommer vinna.

Det där med att tro på vinsten är fundamentalt viktigt i alla krig och konflikter. Den magiska krigsmoralen. Om du inte tror på vinst så kan du inte heller vinna, då ger du upp, flyr, deserterar. Krig är hemskt, det måste man förstå. Och kriget i Ukraina är långt i från slut, det kommer sannolikt bli mycket värre innan det blir bättre.

Vi måste vara tydliga. Putin kommer inte ge upp. Putin kommer inte acceptera en halv vinst eller en halv förlust. Putin har blivit förnedrad och vill ha sin hämnd.

Den enda anledningen Ryssland tar upp förslag till fredsförhandlingar idag är ett politiskt spel. Det är en del av deras försök att få västliga länder att stoppa sitt stöd. För Ryssland vet att utan militärt stöd och civilt bistånd till Ukraina så kommer Ukraina inte kunna försvara sig.

Och om det är fred så behövs inte ammunition, tanks, artilleri, granater, nattkikare, drönare, stridsflyg, patrullbåtar, gevär, stövlar, regnkläder, flytvästar, transportfordon – och detta bistånd till Ukraina kan avvecklas.

Genom att ge skenet av att vilja ha fred kan Putin påverka opinionen i västländer där det finns rädda och fredsdesperata människor som letar anledningar att avsluta kriget direkt, med nuvarande gränser.

En rysk ”fred” skulle också ge Putin tid att ytterligare bygga upp sin militära kapacitet och omstrukturera sina trupper för nya anfall. Samtidigt som Ukraina skulle kämpa med att behålla det stöd man har idag. Därför är det ingen lösning till en varaktig fred.

Om man tillåter Putin vinna så kommer det inte vara slutet på krig och konflikter. För Putin kommer inte nöja sig med endast Ukraina. Nästan alla länder i väst har hjälpt Ukraina och de är medskyldiga till att ha skadat Ryssland och Putin. De har inte bara gjort det öppet utan de har gjort det på ett lömskt och fegt sätt utifrån Putins perspektiv. De har infört sanktioner med målet att krossa Ryska ekonomin, försökt vända världen emot honom samt gett Ukraina militära vapen för att döda ryssar och förstöra Ryska skepp, tanks och flygplan. Detta glömmer inte Putin.

Om Putin tillåts besegra Ukraina så kommer nu Putin tro att han dessutom besegrat Väst. Att den Ryska storhetstiden med honom som högsta ledare börjar nu. Dessutom har han både en krigsekonomi och producerar stora mängder drönare, granater och annan militär utrustning samt en stor militär styrka – som kan vara farlig mot honom själv om den inte sätts i arbete.

Det är såklart osannolikt att han startar ett regelrätt krig med ett NATO land men som detta nya sortens krig visar så finns det många sätt att föra krig på. Destabilisering, cyberattacker, asymmetrisk krigföring, terrordåd, utpressning och ekonomiska krig med hunger som ammunition.

Nej, för att avsluta detta krig måste man fortsätta till slutet och besegra Ryssland militärt. Vilket är möjligt, och det minst dåliga alternativet.

I Del 3 går vi igenom hur man tar tillbaka kontroll över det territorium som Ryssland ockuperar samt hur man får en långvarig fred.

Jonas Wahlin, oberoende skribent

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *