Vi har idag bra exempel på en fungerande nöjesskatt i Sverige med finansieringen av Public Service, denna skatt kan man lätt göra mer flexibel och inkludera annan sorts av underhållning och nöjen genom en ny app och bank-id.
De flesta av oss vuxna betalar via skatten 1 249 kr per år, eller cirka 105 kr per månad. Detta ska täcka produktionskostnad för Melodifestivalen, Hotell Romantik, på Spåret och många andra högkvalitativa nöjes och underhållningsprogram. Totalt cirka 8 miljarder, eller kostnad för 11500 fulltids sjuksköterskor.
Det stämmer att det heter avgift, men eftersom den dras via skatten är det en skatt. Det stämmer också att skatten finansierar mer än underhållning. Då Public Serivice enligt mediemyndigheten har en skyldighet enligt sändningstillståndet att kommentera olika händelser, stimulera till debatt och granska företag, myndigheter och organisationer. Detta görs delvis med program som uppdrag granskning och rapport, men även detta sker i underhållningsform. Därför är ’avgiften’ till Public service en nöjesskatt – Eller ”Mello-skatt” om man hellre vill kalla det.
Hur går man vidare för att införa mer flexibla nöjen? Ett första steg är att skapa en app som alla kan ladda ner och logga in med Bank-id. Där godkända och seriösa underhållningsföretag kan erbjuda sina tjänster. Exempelvis Gröna Lund, Skara Sommarland och Tekniska Museet!
Även mindre företag bör kunna vara med. Istället för att utnyttja hela din nöjesskatt på ”Stjärnorna på slottet”-och liknande program, så bör man kunna välja att köra gokart och ta en hamburgare istället – flexibilitet.
Svt har enligt Svt fortsatt högt och stabilt förtroende av svenska folket. Så det är inte så att de kommer förlora sin finansiering. Satsningen på högkvalitativ och bred underhållning för stora massor som Svt betyder att folk kommer fortsätta spendera sina pengar på deras program. Men att man som skattebetalande medborgare får möjlighet att vara lite flexibel och kanske välja annat ibland.
Det skadar ingen att medborgarna får vara med och bestämma lite.
Jonas Wahlin
Oberoende skribent