Vänd motgångar till framgångar

Publicerad av

”Hur gör man bra val? Genom erfarenhet. Hur får man erfarenhet? Genom dåliga val.”

Livet är som bekant upp och ner. Ibland mycket upp och ibland mycket ner. Sett från sin sida av staketet kan man lätt få uppfattningen att andra har det så mycket bättre, speciellt om man följer någon på instagram (webbapp) eller facebook. Det verkar så perfekt.

Inga problem, bra jobb, bra relationer, smal, mår bra, vacker.

Men livets plågor fördelar sig oftast jämt och ingen får nått gratis. Det är bara att folk väljer att inte visa upp de negativa delarna av deras liv.

2003 blev Aron Lee Ralston känd efter att ha överlevt 127 timmar (5 dagar) med armen fastklämd under ett klippblock. Hans chanser att överleva var små, vatten och mat var minimalt. Men trots detta tog han sig därifrån, genom att skära av sin arm med en slö multitool kniv.

Han förlorade en arm men vann sitt liv. Han skrev en bok om det och 7 år senare gjordes en film om händelsen. Han jobbar idag som motivationstalare.

Allt du någonsin kommer få är det du har jobbat dig till. Även lycka.

Men om man har pengar, kan man inte köpa lycka. Nej, tidigare lotterivinnare visar att det oftast är tvärt om. 1988 vann William Post från Pennsylvania 16 miljoner dollar, en tidigare flickvän stämde honom för en del av pengarna och hans bror försökte mörda honom för att få arvet. 1998 vann Gerald Muswagon från Canada 10 miljoner dollar, alla ville vara hans kompis och livet blev att festa och köpa saker – till andra. Gerald blev utfattig och hängde sig 7 år efter vinsten. 2002 vann Michael Carroll från Storbritannien 9,7 miljoner pund, han använde pengarna till att festa och ta droger. Efter 5 år bad han om att få tillbaka sitt gamla jobb som sopgubbe.

Pengar minskar inte dina problem, det förstärker dem. Hade du ett litet alkoholproblem innan har du nu ett stort alkoholproblem. Hade du ett litet spelproblem, har du nu ett stort spelproblem. Pengar förändrar dig inte. Dessutom kan de skapa fler problem, till exempel genom att du inte längre kan skilja ut riktiga vänner från de som vill utnyttja dig. En ständig konsumtionen som för tillfället ger dig kickar kan avtrubba dig från att uppskatta riktigt värde, både hos saker du köper och din relation till andra människor.

”Humans cannot remake themself without suffering, for they are both the marble and the sculptor.”

Att förändras och utvecklas kan vara en smärtsam process, eftersom du är både mejseln och stenen samtidigt. Men förändring är nödvändig. Livet får inte stanna upp.

Hur du möter motgångar definierar dig. Det är från dem du utvecklas och får dig att bli den person du är idag. Vi kan inte välja vilka motgångar vi ska möta, vi kan bara bestämma oss för att göra vårt yttersta att klara oss igenom dem. Att något är svårt betyder att det oftast är värt att kämpa för.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i Tiptoppklass

Källa: https://www.businessinsider.com/lottery-winners-lost-everything-2017-8?r=US&IR=T

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Aron_Ralston

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *