Jakten på Skönhet – del 1

Publicerad av

Det är både ett väldigt enkelt och samtidigt abstrakt ämne att skriva om skönhet. Det existerar, eftersom vi har en uppfattning om vad vi tycker är vackert, samtidigt som det är svårt att definiera vad det egentligen är.

En fungerande hjärna, ett par armar och ben borde vara allt som behövs i denna värld kan man tycka men nej, det är mer komplicerat än så.

Skönhet är både något man föds med, något man kan utveckla själv samt nått som definieras löst av det samhälle man lever i. (Och med samhälle menar jag ett genomsnittligt tyckande av människorna som bor där)

Vidare är skönhet en form av biologisk markör, som visar vad man tror är bäst val av partner för skaffa barn med. Det kan vara alltifrån fin hy (tyder på friskhet) till kurvor (vida höfter tyder på enklare barnafödande och större barm på bättre amningsmöjligheter) hos kvinnor. Högre längd och mer muskulatur (tyder på starkare och friskare avkomma) samt samling av rikedomar (tyder på möjlighet att kunna ta hand om avkomma) hos män.

Många djur använder också olika mer eller mindre diskreta biologiska markörer för att attrahera en partner. Tydligast är det hos Påfåglar som finns i Indien och västra Indonesien. Hanens stjärt består av en stor solfjäder som kan resas upp. Fjädrarna signalerar hanens kvalitéer som partner men har ingen annan praktisk användning.

Människor har i alla tider varit intresserade av skönhet, till exempel användes en form av kajal tillverkad av blyglans under Egyptiens högperiod. Idag är inget undantag, skönhetsindustrin omsätter över 500 miljarder dollar per år internationellt, en siffra som väntas öka.

Men är det en fördel att vara vacker, ja och nej. Att vara attraktiv är en både en biologisk och statusmarkör som kan ge fördelar i jakten på lämplig partner. Det går också att utnyttja motsatta könets (eller samma köns) begär och lustar på ett lukrativt sätt. Till exempel genom att vara modell, eller att få mycket dricks om du jobbar som servitör eller bartender. Men ensidig fokus på det yttre kan också göra att du inte lägger tid på studier, arbete eller företagande.

Samtidigt kan skönhet vara en utsatthet där men döms utifrån sina fysiska attribut och inte efter kompetens, det kan också attrahera för mycket uppmärksamhet och bidra till sexuella trakasserier. Både för män och kvinnor.

Skönhet kan också vara ett problem på arbetsplatser där man som kvinna ses av andra kvinnor som ett hot, detta kallas intersexuell konflikt. Studier visar att kvinnor och män har olika sorters sätt att bestämma en hierarki. Männen väljer den ledaren de tycker är starkast, kvinnor baktalar den de tror är starkast, gärna genom att sprida rykten.

Detta visade sig tydligt med nya myndigheten i Sverige som hette ’jämställdsmyndigheten’ där man i jämställdhetens namn gav alla chefspositioner till kvinnor (och majoriteten som jobbade där var kvinnor). Efter 6 månader uppger 7 av 10 anställda i en undersökning att de mår så dåligt av arbetsklimatet och mobbning på myndigheten att de är i riskzonen för att utveckla psykisk ohälsa.

VS har i samband med skrivandet av denna text intervjuat en Svensk modell.

Vem är du och vad har du för sysselsättning?

Mitt namn är Frida Fornander och jag har jobbat internationellt som modell de senaste 9 åren. Jag vann Miss Universe Sweden för 2 år sedan och efter jag gav vidare titeln till nästa tjej fick jag chansen att signa med en agentur i Los Angeles där jag numera bor och jobbar.

Hur mycket i ditt liv kretsar kring skönhet?

Dessvärre ganska stor del på grund av mitt yrke som modell. Jag jobbar i förmodligen den mest ytliga branschen som existerar men jag försöker att hålla en bra distans och fokusera på mitt välmående.

Hur mycket tid lägger du ner på att se bra ut?

Jag spenderar mycket tid på gymmet och ser till att hår och naglar alltid är fixat, annars gör jag inga andra skönhetsbehandlingar eller ingrepp.

Är du vacker tycker du?

Ja, jag är nöjd med mitt utseende men jag vill alltid betona att jag är så mycket mer än bara yta. Jag är ambitiös och bryr mig väldigt mycket om andra.

Är det nått du skulle vilja förbättra med dig själv?

Jag är tyvärr ganska självkritisk och självklart finns det saker jag skulle vilja förändra eller förbättra, men det viktigaste för mig är att vara hälsosam och må bra.

Vad är skönhetsidealet idag?

Det varierar otroligt mycket beroende på var du befinner dig i världen, men just i modellbranschen är idealet att vara lång och smal. Som tur är verkar det som världen börjat bli lite mer öppen för mångfald.

Upplever du hat från andra på grund av ditt utseende?

Det skulle jag inte påstå, i alla fall inte här i USA. Här känns det som människor är glada för andras lycka och framgång.

Finns det något negativ med att vara vacker?

Jag tror att många har uppfattningen att man inte kan vara både vacker, smart och ha en bra personlighet. Många människor dömer en tyvärr på ytan innan de lärt känna en, vilket såklart är tråkigt.

Förstörs skönheten av att man blir äldre?

Självklart kanske skönheten bleknar med åren men jag upplever också att man blir mer självsäker och bryr sig mindre vad omgivningen tycker ju äldre man blir.

Tack för dina svar!

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i Toppklass

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Female_intrasexual_competition

Källa: https://www.publikt.se/artikel/manga-anstallda-mar-daligt-pa-jamstalldhetsmyndigheten-21905

Källa: https://www.gp.se/ledare/sonesson-inga-m%C3%A4n-i-j%C3%A4mst%C3%A4lldhetsmyndighetens-ledning-1.10661069

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Peafowl#Evolution_and_sexual_selection

Källa: https://www.nyteknik.se/teknikhistoria/lista-artusenden-av-skonhet-och-smink-6899430

Källa: https://www.businessinsider.com/beauty-multibillion-industry-trends-future-2019-7?r=US&IR=T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *