Alla är idioter

Publicerad av

Vi är alla idioter. På vårt egna sätt.

Det finns 3 saker om att veta, det vi vet att vi vet, det vi vet att vi inte vet och det vi inte vet att vi inte vet. Det sistnämnda är alltså saker som vi inte ens känner till att vi inte känner till. Och, där hamnar nog stora delar av tillgänglig kunskap och vetande om världen för oss flesta.

I slutet av 1911 nådde norrmannen Roald Amundsen jordens sydligaste spets, sydpolen på kontinenten Antarktis. Till sin hjälp hade han polarhundar som drog nödvändig proviant, till skillnad från hans medtävlare Robert Falcon Scott som försökte slå Amundsen till sydpolen med ponnyhästar.

Antarktis och den geografiska sydpunkten var sen sista delen av outforskad mark. Detta var också nästan precis 8 år efter den första flygningen någonsin, utförd av Bröderna Wright i North Carolina.

Så nu är allt upptäckt. Nej, Månen fanns ju också. Dit kom vi efter stora ansträngningar (och uppoffringar) från den amerikanska statens rymdprogram 1969. Från första flygningen till månen på 66 år!

Att ta sig till månen (och tillbaka) var något som endast kunde göra om väldigt många människor samarbetade mot ett gemensamt mål. I detta fallet var det att slå Sovjetunionen, som hade liknande rymdambitioner.

Ensamma är vi mycket mer korkade, idioter i stort sett. 1,5 kg grå massa inneslutet i ett hårt skal.

Det är allt vi har, allt vi vet är där i. Men det blir värre, just på grund av våra begränsningar så kommer vi bara ihåg lite grann av det vi upplever och lär oss, resten fyller hjärnan i själv. Så vi går runt och tror att vi vet saker fast vi inte gör det.

Efter tid så formas minnena om, som om de vore levande, oftast direkt påverkade av vår inställningar till hur saker ’borde’ vara (oftast fördomar). Därför bör vittnesmål i domstolar alltid tas med en nypa salt, och alltid vägas mot teknisk bevisning.

Randall Munroe, som tidigare jobbade åt Nasa, men nu är serietecknare på heltid med sin serie ”xkcd”. Där han förklarar svåra vetenskapliga saker på ett enkelt (och roligt sätt). När filmen Titanic kom ut sa många: Visste du, Titanic fanns på riktigt! Som om de inte visste det innan. Det blev en seriestripp där han kom fram till att varje dag lär sig 15 000 västerlänningar ”Det där alla vet”.

Men vi vet inte. Inte det mesta.

Och det är mer än ett fakta. Det är nästintill en vetenskaplig inställning för att möjliggöra fortsatt personlig utveckling. Hur kan man lära sig nått nytt om man redan vet allt, om hjärnan är full.

Det möjliggör också att vi kan korrigera felaktigheter, vi kan förbättras, göra om – göra bättre.

Personligen tror jag att de största upptäckterna ännu inte gjorda, det mesta är kvar att lära, att det inte finns några gränser eller slut för vårt utforskande.

Vi är alla idioter, men vi behöver inte vara det för alltid.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk Opinionsbildning i Toppklass

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4rna

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Roald_Amundsen

Källa: https://xkcd.com/about/

Källa: https://www.nasa.gov/specials/apollo50th/missions.html

Källa: https://www.plaintiffmagazine.com/item/the-utter-unreliability-of-eyewitness-testimony

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *