Livet på en platt jord

Publicerad av

Går det att göra om samma sak om och om igen. Nej, tekniskt sett inte, eftersom saker förändrats mellan gångerna. Tiden går, jorden vrider sig själv runt sin egna axel och förflyttar sig i sin elliptiska bana runt solen. Hela solsystemet rör sig en bit i galaxens virvel.

Men det går att göra om samma sak om och om igen. Om man är flat earther (FE), eller plattjordare på svenska. Alltså en person som tror att jorden är platt.

Stabil och trygg, inget som ändras. En jord med en fast plats, där en gigantisk kupol håller inne all luft och solen och månen cirkulerar inuti. Övriga stjärnor sitter fast på kupolen. I mitten är norr, och åt alla andra håll är söder. Och längst ut en ring runt hela jorden i form av en ismur. The icewall. Som håller inne allt vatten.

Rymden finns inte. Gravitation finns inte. Nasa har aldrig varit på månen, utan är en slags propagandacentral tillsammans med Hollywood vars jobb är manipulera jordens människor med fejkade bilder.

Bara ett få utvalda har efter studier av tillgängligt material vaknat ur den kollektiva koman, och vet nu att jorden är platt och att personer som utgett sig för att vara vetenskapsmän har ljugit. Studierna består oftast av att intensivt titta på youtubevideos där teman handlar om att vatten alltid är rakt (även över hav och sjöar), noggrant mätande av horizonten på videoklipp från väderballonger samt studier av astronauternas hårrörelser på Internationella rymdstationen.

Till sin uppbackning har det ett stort onlineforum, en vänskapskrets där man kan dela olika bevis för platt jord och skratta åt ’globers’, det man kallar människor som tror på en klotformad jord.

I det Svenska forumet på facebook Flat earth Sweden är det en majoritet av män som är delaktiga. Materialet som läggs upp består främst av memes, det vill säga roliga bilder som ska övertyga de redan frälsta hur intelligenta plattjordare är och hur korkade personer som tror på en klotformad jord är.

De flesta som ser sig själva som plattjordare är eller har varit intresserad av andra alternativa teorier (och konspirationsteorier), allt ifrån specialkost med magiskt vatten till chemtrails. Man kan se plattjord som slutstationen, den ultimata konspirationsteorin, då den innehåller så mycket. En världsomspännande mörkläggning för att föra hela planetens befolkning bakom ljuset, och bara plattjordare vet sanningen.

Hur många människor det finns som är övertygade plattjordare är svårt att veta då det inte finns någon officiell medlemsförening i Sverige. Internationellt finns organisationen Flat earth society som har 206 000 följare på facebook. Det är dock svårt att veta hur många som är riktigt övertygade då platt jord har blivit lite av en lekstuga eller plats för troll att trolla varandra (ett troll är Internet slang för att vara oseriös och skämta om allt).

Någon sammanfattade det som: ”There are no real flat-earthers, just a bunch of trolls posing as flat-earthers who think they’re trolling other flat-earthers”. Alltså, det finns inga riktiga plattjordare, hela rörelsen består av troll som tror att de trollar andra plattjordare. Det kan dock vara svårt, om inte omöjligt att se skillnaden mellan någon som tror på riktigt och någon som skojar.

Det finns flera psykologiska mekanismer som kan förklara varför en person börjar tro att jorden är platt. Alltifrån att kunna vara del i en alternativ verklighet där man själv är ’kung’ och har koll på allt, till skillnad från den vanliga världen där man är en loser.

Att vara utvald och inneha sanningen, vaknat upp, född igen (born again) är flera begrepp som kan liknas vid religiösa upplevelser. Till exempel vara utvald av gud, vara en del av guds större plan.

Det finns också många religiösa kopplingar inom plattjord, ”And God made the firmament, and divided the water which were under the firmament, from the water which were above firmament: and it was so” (Genesis 1:7), där the firmament är kupolen som täcker plattjorden. Även om många plattjordare inte nödvändigtvis är religösa.

Ett community för likasinnade kan också fungera som en ekokammare där saker förstärks, och kritik inte förekommer eller skojas bort (man förstår ändå inte förklaringarna). En sorts verklighetsflykt för den som inte känner att den passar in.

Det går dock aldrig att fastställa att det handlar om några psykologiska mekanismer beskrivna ovan, eftersom det inte går att avgöra om person som påstår att den tror på en plattjord faktiskt tror på en plattjord på riktigt.

VS har i samband med skrivandet av denna text intervjuat en svensk plattjordare.

Intervju med Mikael

Mikael är en svensk man i 40 års åldern och bor med fru och barn i en förort till Stockholm, han är egenföretagare inom byggbranchen.

Hur kom du på att jorden vad platt?

Jag såg av en slump en av video av Eric Dubay (känd FE youtuber) och tyckte de var konstigt hur han kunde vara så säker och övertygad och komma med så bra argument på ett mycket kontroversiellt ämne så jag försökte motbevisa honom för mig själv men lyckades inte.

Tror du det finns många som låtsas vara plattjordare?

Det finns miljoner människor som jag och rörelsen bara växer. Innan andra världskriget och ”månlandningarna” så var det många som visste att jorden var platt men de pratas inte om det längre. Men om du känner någon 80-90 åring som fortfarande är pigg i huvudet så fråga vad deras föräldrar och morföräldrar trodde.

Vad tror du FE communityn vill uppnå, hur ser er framtid ut?

Vet inte. Grejen är ju inte att få fram att jorden är platt utan att avslöja lögnen och det slaveri vi alla föds in i: eat, sleep work repeat. Skatt, avgifter, räntor, och evolution, bigbang och den snurrande bollen är en del av det mentala fängelse som folk är fast i. Målet är väl att mina barn inte ska behöva vara det utan kunna vara fria.

Är du öppen med att du är flat earther med vänner och familj, hur reagerade de när du berättade?

Först var jag inte öppen med det, men jag har en 8 årig son som jag berättar allt för. Och nu har han dragit upp det offentligt, och efter det ljuger jag inte utan berättar det när jag träffar människor. Innan det kändes det jobbigt men nu när jag är öppen med allt så känns det skönt.

Eftersom jag kan mer om FE än dem jag pratar så kan jag lätt argumentera . Nu är det inget konstigt och till och med min mamma tror nu! Men min moster och fru är inte övertygade. Min fru är inte alls intresserad av konspirations teorier.

Tack för dina svar!

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i toppklass

Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/Flat_Earth

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A4lsning

Källa: https://www.theguardian.com/science/2016/jan/20/flat-earth-believers-youtube-videos-conspiracy-theorists

Källa: https://www.forbes.com/sites/jimdobson/2019/03/16/flat-earth-supporters-now-plan-an-antarctica-expedition-to-the-edge-of-the-world/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *