Köp aldrig av Oscar Properties

Publicerad av

Svenska bostadshus är generellt gråa tråkiga boxar med standardiserad ytor och fönster. Ett arv av socialdemokraternas miljonprogram. Det har förbättrats på senare år även om betong och fyrkantiga modet fortfarande står högt på arkitekthögskolan (googla bild).

En bostadsutvecklare som ville ändra på det tråkiga och slätstrukna och istället bygga hus som inspirerade sinnena och lockade folk att öppna plånböckerna var Oscar Engelbert som 2004 grundade Oscar Properties. Affärsidén var att utveckla exklusiva bostäder, både genom att köpa befintliga hus som sen byggdes om men också att bygga nytt. Kända bostadsprojekt är Norra tornen och 79&Park.

Med inbromsningen av svenska bostadsmarknaden 2017 och följande mättningen av potentiella köpare i lyxsegmentet så har Oscar Properties fått svårare att sälja lägenheter i befintliga och planerade projekt. Exempelvis kommer projektet gasklockan vid Norra djurgårdsstaden aldrig att byggas eftersom ingen längre vill investera, Oscar själv har inte pengarna ens till byggrätten.

Men anledningen till att ingen någonsin borde köpa nått av Oscar Properties är Brf Biografen.

Brf Biografen ligger på Ruddammsbacken 28 och består av 77st lägenheter. I en annons ute på hemnet nu står att huset ligger ”i en egen lugn oas ovanför Valhallavägen”.

Självklart står inget om den kaosartade situationen som bostadsrättsföreningen befinner sig i.

Historien om Brf Biografen börjar egentligen när huset var färdigställt och alla boende flyttat in. Den nya styrelsen gör sig bekväm och plötsligt landar ett brev på golvet. Det är från Oscar Properties, det företag som de precis köpt sina lägenheter från.

I brevet står att Oscar Properties, medans de själva satt i interimstyrelsen (innan huset var färdigbyggt) slöt ett avtal med sig själva om att få bygga ett till hus – ovanpå Brf Biografen hus. Där skulle det bli ett lika stort hus med en ny förening, Brf Biografen Penthouses.

Nu var det bara ett litet problem, och det var att boende i Brf Biografen var tvungna att flytta ut medans de byggdes. Och, ja de var tvungna att bygga ytterligare stöd för det nya huset – i de befintliga lägenheterna. I någons lägenhet skulle det bli en ny vägg rakt igenom ett sovrum. I en lägenhet som de alltså redan köpt av Oscar Properties, för dyra pengar.

Om Biografens styrelse sa nej väntade en stämning på 80 miljoner kronor, eftersom föreningen skrivit på ett dolt, men bindande, avtal. Det är cirka 1 miljon kronor, per lägenhet.

Betala eller få din lägenhet förstörd.

Köp aldrig av Oscar Properties.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i Toppklass

Källa: https://www.svd.se/boratter-saldes-med-dolda-avtal-ar-grundlurade

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Oscar_Properties

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *