Varför lyssna på någon alls?

Publicerad av

Varför lyssna på mig? Kanske bara förstärker jag dina egna fördomar (åsiktsbubbla) eller så klarar du inte att läsa alls utan blir emotionell för att det går emot vad du själv tycker (kognitiv dissonans).

Ingen läser tråkiga saker, utan bara sånt som berör, på gott och ont.

Möjligheten att påverka går genom dina drömmar och fantasier, din kärlek och ditt hat.

Jag påstår inte att jag alltid har rätt eller är expert nått område, men det har ju aldrig hindrat någon att ha åsikter.

Kortfattat om mig: för marknadsliberal demokrati, för personligt ägande, för eget ansvar över sitt egna liv, för optimism och att aldrig ge upp, för att ta välgenomtänkta beslut, för att för mycket är lika dåligt som för lite, för att våga, för att vilja, för familj, för rättssamhälle.

Men som vanligt är att var för nått samma sak som att vara emot något annat, love is hate. Och så vidare. Att känna är mänskligt, utan känslor vad finns kvar, vi kan inte ens rå för det, det har oss i sitt grepp, man kanske inte ens märker det.

Så, egentligen gör vi alla vad vi tycker är rätt, och rätt för oss själva. Vi tar alla beslut som vi själva tror vi tjänar på, och som vi tror är rätt. Och allt baserat på den information vi har för tillfället, eller hur vi känner just då.

Så frågan är då om vi har fri vilja. Kanske måste samhället ändå utgå från det i t ex rättsprocesser, för alternativet vore avsaknad av personligt ansvar. Och ansvar är något som bygger dig som person, gör dig bättre. Starkare. Samhället vinner på att behandla människor som vuxna, tänkande personer med eget ansvar. Det innebär att också ta konsekvenserna för ens egna handlingar. Oavsett om det handlar om missbruk, spelande, användning av våld. Listan kan göras lång.

Kanske är det först då folk tänker till, innan de gör saker. Eller så kan det inte inte det, har olika människor olika möjlighet att ta eget ansvar och därmed också olika mycket frihet. Frihet i tanken och frihet och möjligheter att skapa nått av sitt liv.

Det krävs mycket för att bygga upp något, men inte så mycket att riva ner det. Och det kan handla om så olika saker som ett företag som till en relation. Allt kräver tid, en investering. Och den enda valutan vi som människor har är just, tid. Vår egna valuta. Som vi handlar med varje dag när vi går till jobbet och får pengar för vår tid. Sen kan vår tid vara värd olika idag beroende på hur du investerade den tidigare, jag pratar om utbildning. Sen går du till affären och köper mat, och betalar med pengar som de får som har gjort matvarorna med sin tid.

Hur använder man tid bra eller dåligt, det är upp till var och en, alla tar sina egna beslut angående sin tid. Kanske ser man att man har val, kanske tror man att allt är måsten.

Vi är trots allt delaktiga i detta ögonblick och denna jord, och tvingas spela med, vår lilla roll i historien om vår planet.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i toppklass

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *