Egen härd är guld värd

Publicerad av

Demokratin är alltid under press, både intern och extern. Aldrig har så många haft det så bra, trots detta lider många av skuld för de upplevda oförrätter mot andra människor och naturen. Det leder till en form av kapitulation där många verkar vilja göra vad som helst för att slippa skuldkänslorna. (Se Per holmgrens klimatdiktatur) Gärna genom överstatlighet där andra ska få mindre frihet, för att man själv ska må bättre.

Historien har visat oss att en obalans i makt inte mättar den som får makten utan snarare ökar dess behov, mycket vill ha mer. Och när det handlar om makt så finns inga gränser.

Vi kan se att den Europeiska energimarknaden senaste åren mer och mer har använt som politisk påtryckningsmedel, delvis med Sveriges hjälp. En maktförskjutning från Europas demokratier till utomeuropeiska diktaturer. Främst med Tysklands havererade miljöförsök, där man stängde lågutsläppande kärnkraft och öppnade högutsläppande kolkraftverk samt ökade importen av för tillfället billig gas. Billig gas som när som helst kan stängas av om inte beslut passar den som levererar gasen.

Men varför allt snack om energi? All you need is love? Inte riktigt, människan 2019 har fler behov. Ingen föräldrar vill att dess barn ska svälta eller frysa. Inget barn vill ha trasiga gamla kläder, vara utan dator, mobil och netflix.. inget barn vill gå 15 km till hockeyträningen. De flesta föräldrar och barn vill åka på semester (kanske med bil, men helst med flyg). Alla omöjliga utan tillgång på energi. Att använda mindre energi fungerar inte, utvecklingen visar snarare att behovet ökar både i Sverige och internationellt. Och då räknar jag inte med att kunna ladda elbilen..

Men den nedåtgående utvecklingen kan vändas! Energiproduktion kan hjälpa till och bygga och bevara demokratiska värden! Nu är en bra tid för investeringar och ett långsiktigt demokrati och miljötänk! Nya reaktorer där näringslivet och staten går in och satsar på Kärnkraft generation IV, en teknik där tidigare använt kärnbränsle kan återanvändas.

En satsning som inte bara skulle trygga vårt eget behov av lågutsläppande energiproduktion, men även exportera den till kontinenten, som ett alternativ till gas och kol. Vi vet att kärnkraften är det mest miljövänliga både i nettokoldioxid utsläpp och den ledande tekniken för säker energileverans under hela 2000-talet. Tillskillnad från alternativa energislag som saknar trygghet i att leverera energi även när det inte blåser och råkar vara vinter, det kommer våra barn och barnbarn tacka oss för.

Att ha billig och lågutsläppande energi i riklig mängd skulle även locka investeringar och industri till Sverige, vilket skulle leda till fler arbetstillfällen.

Kärnkraft för demokratins skull, egen härd är guld värd.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i toppklass

Källa: https://ourworldindata.org/what-is-the-safest-form-of-energy?fbclid=IwAR3KOAVi4tdBuN_-LQVCTnmtHgNDM-GUJqJALbiTmZ5GFhvm5m7zT4z4jtI

Källa: https://www.dn.se/ekonomi/samarbete-ska-minska-europas-ryska-energiberoende/

Källa: https://www.ystadsallehanda.se/article/den-nya-karnkraften-kan-radda-klimatet/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *