Guide till jämställdhet

Publicerad av

Jämställdhet är likt det mesta i livet något du måste jobba dig till, ja du personligen måste göra jobbet. Det går inte att sitta vid sidan och hoppas att någon ska ge dig saker. Saknas det kvinnor inom teknik? Plugga teknik och starta ditt egna techbolag. För få kvinnor inom bolagsstyrelser? Starta ditt egna företag och bli bolagsproffs.

Kvinnor och män tjänar inte olika mycket i Sverige. Ja, du hörde rätt, det finns ingen löneskillnad mellan kvinnor och män. Det finns däremot en skillnad i ersättning som varierar på hur mycket och med vad du jobbar med. I princip alla undersökningar som görs inom löneskillnader mäter endast faktiskt lön, inte antalet jobbade timmar. Dessutom blandar man gärna olika sorters yrken, där lönenivåer är olika. Allt för att få fram de siffror som passar ens egna politiska syften.

I ett fritt samhälle som Sverige där du oavsett könstillhörighet kan välja precis vad du vill plugga och jobba med (om du har rätt kompetens) så väljer konstigt nog kvinnor yrken som innebär kontakt med människor och barn och män väljer yrken där de får jobba med teknik och saker. Män väljer också att jobba (för) mycket i många sammanhang. Vad ska vi göra åt det? Många som kallar sig feminister brukar prata om att män ska ’göra plats’, vad innebär det? Det låter lite som socialisternas drömmar om att andra ska starta företag och bygga upp dem för att de (socialisterna) ska kunna ta över dem (och sedermera förstöra dem).

Nej såklart måste kvinnor som vill äga framgångsrika företag också starta framgångsrika företag, och då måste de välja att plugga företagsekonomi fram genus. De måste göra saker själv istället för att klaga på att andra gör det. Det är inte diskriminerade på grund av sitt kön, utan för att de helt enkelt inte gör det jobb som krävs eller har relevant kompetens.

En annan sak som feminister gärna tar upp är obetalt hushållsarbete. Alla vill väl ha trevligt och fint hemma säger då du, javisst, kanske det. Men det finns ju olika sätt att uppnå detta, enklast är att sänka sin standard. Dammsug varannan vecka, byt lakan var 3:e vecka, köp mer färdigmat, köp rut-tjänster. Bjud inte hem folk, träffa dem på stan. Lösningar finns.

När du ändå håller på, för att spara tid (som du kan jobba) ha samma kläder eller liknande uppsättning varje dag, sminka dig mindre, sätt upp håret i en toffs eller ha kortare hår. Fokusera mer på vad du presterar än på hur du ser ut. Steve jobs hade alltid samma sorts polotröja.

Att kvinnor i högre utsträckning än män har ett biologiskt behov av att skaffa barn är såklart problematiskt för de kvinnor som vill vara på toppen i samhället. Och, samhället tjänar generellt sett på att det föds nya barn. Det kan låta orättvist, men för att bli bäst handlar oftast om att offra andra delar av sitt liv. Skaffa inga barn helt enkelt.

Det finns ingen diskriminering kvinnor, anledningen till att du inte når toppen är för att du har fel kompetens och fel intressen.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionbildning i toppklass

Källa: https://www.di.se/debatt/debatt-kvinnor-lonediskrimineras-inte/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *