Gretas lista

Publicerad av

Den svenska sensationen och klimataktivisten Greta Thunberg, som slutet av sommaren stod på sin karriärs höjdpunkt när hon inför världens ledare höll ett tårdrypande tal med uppmaningen att åhörarna skulle både skämmas och att ändra på sig (och ändra lagstiftning i respektive länder, helst utan några demokratiska röstningar får man förmoda).

Lättare sagt än gjort, men låt oss gå igenom vilka förändringar hon egentligen vill ha. Kortfattat så tycker Greta (och hennes följare) att det är bra att strejka från skola och arbete (fridays for future), hon vill ha klimaträttvisa och hon är emot ekonomisk tillväxt.

Gå mindre i skolan (strejka fredagar) leder onekligen bara till att barnen får mindre utbildning. Brist på utbildning är en av huvudanledningarna till fattigdom, vad ska barnen som inte kan läsa och skriva göra resten av livet? Du kan inte byta ut kunskap mot aktivism och förväntas få ett jobb. Det låter mer som taktiken är att ge upp och lägga sig ner och dö.

Klimaträttvisa är kortfattat att vi i väst är dumma för vi kör bil och flyger, därför ska människor i väst köra mindre bil och flyga mindre (eller helst inte alls). Samtidigt som andra delar av världen vill komma i ikapp och få samma levnadsstandard som oss, ska det hindras? En mer primitiv levnadsstandard är oftast väldigt smutsig (laga mat över öppen eld, avsaknad av sanitet), både för människor och naturen.

Sen är Greta emot ekonomisk tillväxt, som är en vanlig tanke åt vänsterhållet. Hon är alltså emot den marknadsliberala demokratin, där tillväxt är nyckeln till att människor får det bättre. Hur ska företag kunna startas och människor få jobb om de inte kan växa. Hur ska någon någonsin få en löneförhöjning om tillväxt är förbjuden. Det blir ett tvärstopp av hela samhället. Klara dig med det du har kanske du då säger, samtidigt som du själv vill ha en ny dator eller senaste mobiltelefonen. Utan tillväxt heller inget överskott, hur ska du kunna utveckla en verksamhet utan överskott, vart kommer pengarna ifrån som du ska lägga på forskning.

Att vara ekonomisk tillväxt är att vara emot ett fungerande samhälle. Det är att vara emot att människor ska ha mat på bordet och tak över huvudet. Även planekonomin hade produktionsmål (om man gillar diktatur). Tvärtemot så borde Greta vara för ekonomisk tillväxt, satsa på framtiden! Bättre sanitet och vattenrening, grödor som använder mindre vatten, riklig tillgång på lågutsläppande energi (att ladda elbilen med).

Följ Gretas Lista:

 • Ingen Mobiltelefon (Tillverkas under slavliknande arbetsförhållanden)
 • Ingen Dator eller datorspelande (Lithiumutvinning förorenar stora mängder vatten)
 • Inget Internet (Använder 10% av jordens producerade energi)
 • Inget Netflix (Kräver Internet)
 • Ingen Bensinbilen (Utsläpp! Ta elbil istället)
 • Ingen Elbil (Barnarbete för att utvinna Kobolt i gruvan)
 • Ingen Semester utanför din hemkommun (Glöm inte att du ska cykla dit)
 • Inga Flygresor (Skojar du?!)
 • Inget Mcdonalds (Det krävs 3000 liter vatten för 1 hamburgare)
 • Värme hemma 2 timmar per dag (När det blåser)
 • Varmvatten bara när solen skiner (Solkraft fungerar inte på natten)

Att leva som människa är att använda jordens resurser, vi är en del av kretsloppet. Oavsett om vi vill eller inte. Lev ditt liv fullt ut med alla bekvämligheter, det är bäst för alla.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk Opinionsbildning i Toppklass

Källa: https://teknikensvarld.se/elbilars-batterier-paverkar-klimatet-kraftigt-481493/

Källa: https://www.expressen.se/motor/bilnyheter/har-avslojas-barnarbetet-bakom-elbilarna/

Källa: https://www.mobil.se/nyheter/om-nskliga-arbetsf-rh-llanden-vid-mobiltillverkning

Källa: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=6351387

Källa: https://www.gp.se/debatt/internet-är-större-klimatbov-än-flyget-krävs-nytt-synsätt-1.14625516

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/las-hela-greta-thunbergs-tal-till-varldsledarna-i-fn/

Källa: https://www.ystadsallehanda.se/tyck-till/vindkraftens-effektivitet-ar-lag/

Källa: https://www.industryweek.com/technology-and-iiot/lithium-batteries-dirty-secret-manufacturing-them-leaves-massive-carbon?fbclid=IwAR3fMC5z0-m-5VzDigD-D8tvIrucT6Eai6sfponl8ZFswLwk3pY_Jb9L3iE

Källa: https://climatechangedispatch.com/germany-pulling-plug-wind-energy/?fbclid=IwAR1s-iOg6j1-9EEe9676XhEQO8e9Uky1gUzPbkkcGbpdsGBqdTY2NkvSHY8

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *