Tjuvideologin

Publicerad av

I mina otaliga diskussioner med socialister (socialister/kommunister/leninister/marxister), ja det är samma sak bara variationer i vad de tror är ”renhet av läran”, och vad som är coolast för tillfället (kukmätartävling). Alla socialister önskar att staten ska bestämma och kontrollera allt eller delar av samhället. Och med staten menar de folket, och med folket menar de sig själva, eller en liten grupp människor som ska bestämma över alla andra.

Demokratiska val, ska såklart hållas (de tror att de är demokrater) dock ska bara partier som vill ha kvar diktaturen tillåtas. Hur skulle de annars gå med socialismen om alla röstade på marknadsliberala partier.

Som tur är inte riktigt själva övertygade om vad de själva vill och hur de ska komma dit.

I en marknadsliberal demokrati, så kan du både rösta vid allmänna val på valfritt parti men du kan även rösta på den produkten du tycker är bra genom hur du konsumerar. Gillar du Icas varor eller upplevelsen av att handla där så går du till Ica och handlar mat. Annars väljer du en annan affär, torghandel eller kanske till och med odlar egen mat. Alla är tillåtna, eftersom vi har en marknadsliberal demokrati.

Du kan själv till och med starta en egen mataffär eller restaurang. Och om folk (marknaden) gillar det du säljer så kommer de handla av dig. Gillar de inte vad du säljer så kommer de gå någon annanstans. Orättvist, kanske du nu säger, varför ska nån tvingas äta din äckliga mat?

Vad de inte förstår är att marknaden är just andra människor. Människor som utnyttjar sin valfrihet. Och det är nog där skon klämmer, att folk kan välja bort deras dåliga idéer. Det första jag brukar fråga i diskussionen med socialisten är, varför gör du inte det själv? Nej, någon annan ska göra det!

Någon annan ska starta det där superduperbra företaget där alla får jättemycket lön och jobbar 4 timmar per dag.. och dessutom, tar arbetarna alla beslut! Eftersom chefer inte behövs. Socialister klarar helt enkelt inte att bygga upp nått sånt, för att de tror inte ens själva på det.

Det är därför socialismen är en tjuvideologi som oavsett om man kallar det ”ekonomisk demokrati” eller ”löntagarfonder”. Det går bara ut på att stjäla andras saker. Inte bygga upp det själva. Det är en tanke som såklart är lockande, varför göra jobbet själv när man kan stjäla det av någon annan.

Det socialister inte förstår är de 3 grunderna till att få ett framgångsrikt företag. För det första behöver du en idé, alltså vad du ska sälja som någon annan behöver (efterfrågan). Sen behöver du kapital, som du givetvis kan låna. Det behöver inte vara mycket, bara så du kan starta upp verksamheten. Sen behöver du organisation, som i ett litet större företag görs av en chef. Utan det får du inget fungerande företag, bara ett hönshus eller hobbyverksamhet.

Motsatsen till socialism är marknadsliberal demokrati, där du ansvarstagande vuxen får göra dina egna val men också ta konsekvenserna. Du kan välja att vidareutbilda dig och vara en tillgång till samhället (och få betalt för det) eller göra inget alls och gå på bidrag (mindre betalt).

Det är ditt liv, dina val. Sitt inte och sura.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i toppklass

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6ntagarfonder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *