E-kronan är dödfödd

Publicerad av

Riksbanken kom 2017 med idén om en e-krona eller elektronisk krona. En CBDC, Central Bank Digital Currency som det heter på engelska. Riksbanken skulle då bli den första etablerade centralbanken som gav ut en digital valuta. Frågan skulle utredas och så beslut om och hur man kunde gå vidare skulle kunna tas i slutet av 2019. Så blev det inte.

Det har funnits flera idéer om vad en CBDC skulle kunna vara. Allt ifrån en form av Bitcoin, alltså ett investeringsobjekt utan koppling eller uppbackning av något fysisk objekt. Problemet är att just bitchain valutorna är skapade för att ingen centralbanken ska kunna ha kontroll över dem. Andra alternativ är att det skulle vara precis som den vanliga kronan, bara digital. Då kommer första frågan, vad är meningen med just e-kronan.

Redan idag är de flesta pengar digitala, 94% av alla svenska pengar är i digital form. Det vill säga ettor och nollor på datorn, som du kan använda när du handlar online eller med ditt betalkort. Endast 6% av kronor finns i sedelform.

Användning av kontanter minskar och nya betalningslösningar har introducerats de senaste åren, bland annat swish, en digital direktbetalning både mellan konsument och näringsidkare men också mellan privatpersoner. Svenskar konsumerar också mer genom online handel, allt från elektronik till matvaror. Detta har inneburit ett svikande kundunderlag för de fysiska butikerna och under 2018 har flera svenska kedjor gått i konkurs eller gjort stora förluster.

Att lokala butiker inte går runt och tvingas stänga är inte ett problem för dem som kan ta bilen 10 minuter bort och handla i en supermarket eller de som kan göra sina inköp online och få varorna levererade hem. Men även i dagens tekniktäta Sverige så har inte alla tillgång till dator och internet, eller förstår inte hur en smartphone fungerar. Många äldre har dessutom svårt med minne och vill inte ta risken att stå i kassan och varken komma ihåg hur mycket de har på kontot eller vad deras pinkod är. Det finns många människor som av olika anledningar inte kan eller vill använda nått annat än kontanter.

Att dessa människor, som inte kan använda digitala betalningsmedel inklusive betalkort ska stängas ute från en större del av samhället är problematiskt. Både för dem som drabbas på ett personligt diskriminerande sätt, men också demokratiskt. Är de inte medborgare med samma rättigheter som andra. Nej, enligt föreningen Konsumenternas så är all handel ett civilrättsligt avtal och butiker kan själva bestämma hur betalning kan ske. Samtidigt så finns det en diskrimineringslag där grunder för diskriminering kan var ålder eller funktionsnedsättning.

Det finns såklart många fördelar med att sköta all form av penningtransaktioner digitalt, förutom säkerheten med att inte ha stöldbegärliga kontanter och att det i många fall minskar arbetet med kassahantering och bokföring.

Som en del av de svenska demokratiska institutionerna som Riksbanken är så bör de verka för en inkluderande demokrati, där alla medborgare har fortsatt möjlighet att leva sina liv och använda kontanter. Inte skapa spekulationsobjekt som bitcoin eller binda upp resurser i meningslösa projekt.

Det finns redan en digital valuta, den heter Krona. Det är bra att den digitala kronan kompletterar sedlarna. Hur man ska lösa situationen med att människor utestängs från samhället är en fråga som istället borde utredas, det som däremot är klart från början är att Riksbankens e-krona är dödfödd.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk Opinionsbildning i Toppklass

Källa: https://www.svd.se/riksbankstopp-e-kronan-behovs–alarmerande

Källa: https://www.riksbank.se/sv/betalningar–kontanter/e-krona/

Källa: https://www.konsumenternas.se/betala/olika-betalformer/om-kontanter/rattigheter-och-skyldigheter

Källa: https://computersweden.idg.se/2.2683/1.690197/kontanter-slut-datum

Källa: https://www.kontantupproret.se/

Källa: https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/fem-trender-sa-ska-butikerna-overleva-doden

Källa: https://espressohouse.com/fragor-och-svar/hur-betalar-jag/

Källa: https://www.do.se/om-diskriminering/skyddade-diskrimineringsgrunder/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *