Ett bättre du – del 1

Publicerad av

Människan har alltid drömt om evigt liv. Drömmen har existerat inom religion i flera tusen år, där de troende genom att agera rätt på jorden får möjligheten leva vidare i himlen förevigt. Men även som en futuristisk idé inom kulturen till exempel filmen Transcendence (2014), där huvudpersonen spelad av Johnny Depp, blir uppladdad till Internet.

Dessa idéer finns alla inom den kulturella rörelsen transhumanism. Transhumanism finns i hela världen, i Sverige finns föreningen Människa Plus. Namnet är en kombination av trans som betyder förändring och humanism är en sekulär livsåskådning som bygger på den enskilda människans värde och bildningens vikt.

Transhumanismen mål är förädla människan och hennes förmågor, och till sin hjälp har de tekniken och vetenskapen.

De möjliga områden för förbättring kan delas upp i flera underkategorier.

Första är att öka människans livslängden, eller ’bota ålderdomen’ som de själva beskriver det. Detta kan göras på flera sätt, allt från rätt kost till att omprogrammera sin genetiska kod så att celler reparerar sig själv och du behåller din ålder. Eller till och med blir yngre, som djuret turritopsis dohrnii, en liten genomskinlig manet som istället för att dö kan återgå till tidigare delar i sin livscykel. Likt om en människa kunde välja att bli tonåring igen, eller barn igen.

Den andra är frihet från sjukdomar, ett mål som man delar med den medicinska forskningen. Lösningarna här är allt mellan nya sorters antibiotika till nano-robotar som hjälper kroppens immunförsvar och reparerar skadade vävnader eller organ.

Det tredje är att återfå eller förbättra förmågor, till exempel minne eller bättre syn. Redan idag kan man från utsidan läsa av hjärnans aktivitetsmönster som man sedan kan programmera till att styra en rullstol, eller andra maskiner.

För att kunna kommunicera med maskiner snabbare behövs en nytt gränssnitt. Ett implantat, inopererat direkt i hjärnan. Detta är nått företaget Neurallink vill göra. (Grundare är Elon musk) Målet är att kunna styra maskiner och kommunicera med tankens hastighet.

Det finns många idéer inom den transhumanistiska sfären som man kan tolka som science fiction, andra är redan produkter som går att köpa idag. Men alla teknologiska uppfinningar började som en idé. Det är alltid science fiction tills någon uppfinner det.

Även om de flesta människor i någon mån vill förbättra sig själv, med en ny diet eller genom träning så kan moraliska dilemman uppstå när mer omfattade förbättringsmöjligheter erbjuds. Är det rättvist att modifierade människor kan lära sig snabbare och komma ihåg stora mängder information lagrat i ett chip i deras hjärna.

Om man kan bota sjukdommar genom genterapi vid Ivf (in vitro fertilzation) och nästan inga fler människor med Downs syndrome föds längre, kommer de med downs syndrom uppfattas som fel?

Det kan också finnas problem med att förbättra människor så att det uppstår ett a och ett b-lag. Detta beskrivs i filmen Gattaca (1997) där din genetik bestämmer vilka jobb du får. De genetiskt perfekta människorna får alla höga positioner i samhället, medans de med defekter (vanliga) får göra skitjobb.

Man kan också ställa sig frågan om döden en naturlig förutsättning för livet? Utan död inget liv. Och hur kan evolutionen fortsätta om människans livscykeln sätts ur funktion, eller är transhumanism kanske vägen till nästa station i människans evolutionära resa. En utveckling till en framtid där gränsen mellan människa och maskin suddas ut.

Jonas Wahlin

Opinionsbildare

Svensk opinionsbildning i toppklass

Källa: https://www.businessinsider.com/we-spoke-to-2-neuroscientists-about-how-exciting-elon-musks-neuralink-really-is-2019-9?r=US&IR=T

Källa: https://www.science.org.au/curious/earth-environment/animals-can-live-forever

Källa: https://www.imdb.com/title/tt2209764/

Källa: https://www.bbc.com/future/article/20180203-the-ambitious-quest-to-cure-ageing-like-a-disease

Källa: https://www.imdb.com/title/tt0119177/

Källa: https://www.technologyreview.com/s/420756/wheelchair-makes-the-most-of-brain-control/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *